Průvodce Slováckem - Slovácko na vlastní srdce

Právě dnes vyšla knížka Jak chutná Slovácko... Je skvělá!!! Obsahem, grafikou, fotografiemi!

Rád bych podpořil následující knihu, o které se na můj vkus mluví méně než by si zasloužila. Jde vlastně už u druhou "kuchařskou" knihu tohoto druhu, první se jmenovala Jak chutná východní Slovácko, druhá Jak chutná Slovácko. Jak na ni někde narazíte, podívejte se na ni, prohlédněte si ji a případně si ji kupte - je opravdu skvěle udělaná!

Za knihou stojí předevšěím fotograf Libor Velan, který mi ke knize napsal:

Ahoj,

Slovácko je nepřebernou studnicí inspirace, protože se tu umocňují a vrství kultury, přírodní rozmanitost, hranice vnitřních a vnějších světů. Je to jedna z mála oblastí, kde se dochovaly kroje, písně, zvyky v původní podobě. To co z moderního světa zmizelo na Slovácku zůstalo. Strava, místní suroviny jsou jen střípkem národopisné rozmanitosti.

Na knížce Jak chutná Slovácko jsem spolupracoval s grafičkou Laurou Meškovou z Bratislavy. Ta během práce na knížce přesídlila na Kopanice a bydlela v chaloupce na Vyškovci. Mešková je profesionální knižní grafička a pracovala asi na 1500 knihách. Dvakrát získala na Slovensku cenu za nejkrásnější knihu.

Knížka Jak chutná Slovácko byla náročná, protože jsme zařadili i historické fotografie ze zabíjaček a masopustu. Připravili jsem zajímavou publikaci, která je opět opatřena anglickým překladem. Jamie Oliver nás neustále zásobuje svojí knižní produkcí, tak mu na oplátku pošleme to naše. Ať si pošmakuje.

Na knížce se podílelo šest fotografů. Vydavatelem je stejně jako u prvního dílu Petr Bilavčík, který rád podpořil náš folklorní projekt. Úvodní slovo napsala Margit Slimáková. Pochází z Vracova a dnes je to nejvlivnější odborník na zdravou výživu v České republice. Její názory jsou jasné a jestli si někdo myslí, že smažit na sádle je nějak špatně, rychle ho vyvede z omylu.

Knížka je vytištěná, bude se dělat vazba a to trochu trvá. Knížka se objeví na pultech týden před Vánocemi, tak napište Ježíškovi.

Tož tak. liv.

 

Toto mi Libor Velan napsal 9/12 2015, a dnes, 22/12 napsal brzy ráno na facebook: Včera jsme začali s distribucí knihy Jak chutná Slovácko. Je tam předmluva Margit Slimákové, spoustu fotografií a receptů. Kdo by chtěl může ještě napsat Ježíškovi.