Průvodce Slováckem - Slovácko na vlastní srdce

Lidé Slovácka: výborný kuchař František Peprna, který měl po roce 1990 pronajatý veleznámý mléčňák v Uh. Hradišti

Pořád se snažím dívat kolem sebe a všímat si lidí, kteří mě nějakým způsobem zaujmou. Když jsem se byl včera mrknout na košt vína v Boršicích, zaujal mě tento chlapík. Seděl u "šporheltu", na které bylo několik hrnců, a na pánovi bylo vidět, že je pořádně znavený. Ne z vína, ale z práce - bylo mi jasné, že to je kuchař. Navíc kuchař, který na první pohled vypadal velmi sympaticky, takže jsem se s nim dal do řeči. A bylo to povídání zajímavé...

Jmenuje se František Peprna, a přestože je z Přerova, v našem regionu je hodně známý. Mnozí z těch, kteří potřebují pořádně navařit, volají právě jej. Proto nechyběl ani na velkém koštu v Boršicích, kde připravoval 1200 porcí jídla!  V dřívějším zemědělském družstvu v nedalekých Polešovicích řadu let vařil, nejvíce mě ale překvapil informací, že měl od roku 1990 pronajatý mléčňák v Uherském Hradišti! Pamatujete? Tento mléčňák byl přece vyhlášený, úplně vidím před sebou spoustu lidí, kteří sem ještě za socialismu chodili. Právě tady byly nejlepší chlebíčky nebo zákusky, třeba takový kominík - jó, dnes už to není samozřejmě žádná vzácnost, a buďme za to rádi.

Díky panu Peprnovi se ale chodilo do mléčňáku ještě i několik let po roce 1990, vařil tady výborná jídla, takže nebylo divu, že zájem byl velký. Proč skončil? Majitel budovy chtěl čím dál víc peněz, už to nešlo dál tahnout, říkal mi v Boršicích pan Peprna s knírem, který se jen tak nevidí. Bylo to krátké setkání, ale o to více jsem za něj rád. Původně jsem ani video nechtěl točit, ale pak jsem si řekl, že by byla škoda ho alespoň malinko nezachytit - točil jsem náhodně, proto ta neostrost.... Sympatický chlapík!!!

RB