Průvodce Slováckem - Slovácko na vlastní srdce

Český rekord v koštu zelí: Hluk, neděle 3. dubna 2011, 173 vzorků, vítěz z Blatnice + několik videí a odkaz na mnoho fotek (doplněno v úterý)

Jan Němeček z Blatnice pod Sv. Antonínkem. To je jméno muže, jehož zelí včera nejvíce chutnalo lidem v Hluku při zatím největším koštu zelí, jaký kdy v České republice byl. Pravda, vítězné zelí bylo sladší, což by prý zelí být nemělo, to ovšem nic nemění na tom, že chutnalo skutečně nejvíce - bylo fakt výborné. A jak mi vítěz řekl - žádný cukr do zelí nedává. Pro zajímavost, druhé místo získal Jiří Kubíček z Bystročic  u Olomouce (profesionální pěstitel, vítěz koštu loni v Litoměřicích), třetí byla Jana Vašíčková z Blatničky.

To jsou tedy základní výsledky, osobně bych se rád tady zmínil o něčem jiném. A to o celkové atmosféře, která v Hluku na tvrzi panovala. Byla to atmosféra velmi příjemná, jako výborný nápad se ukázala novinka, která spočívala v tom, že muziky hrály na nádvoří tvrze a ne přímo na tvrzi, kde byl samotný košt. To sice organizátory připravilo o hodně peněz, protože vstup na nádvoří byl zdarma, ale díky tomu muziky krásně zněly a poslechnout si je přišlo hodně lidí - mezi nimi třeba řada cyklistů, kteří za krásného počasí zaplnili místní cyklostezky.

Osobně musím sklonit hold Tondovi Vrbovi, protože se mu podařilo přilákat do Hluku opravdu hodně lidí. Mnozí z nich přijeli auty, a to až od Brna. I když muziky hrály dole na nádvoří, i tak byla plná tvrz, při závěrečném vyhodnocení tomboly se nedalo na tvrzi ani moc pohybovat - jen vyhodnocení tomboly mohly být kratší a ne skoro hodinové. Někteří lidé tak nečekali ani na vyhlášení výsledků koštu.

Později přidám ještě další informace, včetně slov pana Zemana, což je šéf zelinářské unie. Ten byl zájmem a atmosférou v Hluku doslova unešený, povídal jsem si s ním také o tom, jak má kvalitní zelí chutnat, a dostali jsme se i k tématu, proč u nás na Moravě vám donesou v restauraci přeplněný talíř zelí, zatímco v Čechách množství, které není skoro ani vidět.

Pokud si chcete přečíst další informace a podívat se i na fotky, klikněte TADY na příspěvek od Lenky Fojtíkové.

A TADY jsou fotky Lukáše Baroně ...

 

TADY je článek ze Slováckých novin ...

 

A TADY jsou ještě od Lenky na stránkách Ostrožska fotky a informace o koštu trnek v Louce ... 

 

A nezastavitelná Lenka byla také v Blatničce, opět TADY na stránkách Ostrožska ...

 

TADY jsou aktuální fotky a videa z koštu v Hluku od Štěpána Mitáčka !

 

RB

Ps. Další informace přidám, jinak zítra vyjde článek s fotkama ve zlínské příloze MF DNES ...

 

Tady je video, které jsem natočil na začátku, to hrála hlucká Polahoda. Pak už se mi bohužel pokazil foťák ...

 

Tady je vyhlašování výsledků, kde můžete slyšet jména prvních deseti - točil Štěpán Mitáček:

 

 

 

 

A tady je Tonda opět a opět točil Štěpán Mitáček, Tonda při zpěvu těsně před vyhlášením výsledků, byl to jeho velký den ...

 

 

 

A video od Štěpána Mitáčka, naše milé Ženičky z Hluku a také dalších míst ...

 

 

 

 

A opět od Štěpána, mladý, nadějný a pohledný Roman Sokol s dalšíma muzikantama z Horňácka ...

 

 

 

Tady jsem si ještě nahrál slova předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy pana Zemana, který přijel z Čech. No, byla to milá slova, co si budeme vykládat:

„Jsem úplně překvapený, co jsem tady viděl. Nečekal jsem takový zájem lidí ani tolik vzorků. Byla tady fantastická atmosféra i účast, ani jednu vteřinu mě nemrzelo, že jsem sem vážil 350 kilometrů z Litoměřic. Hrozně rád jsem tady byl a pro organizátoy mám jen slova uznání. Nedovedu si takovou akci představit v Čechách. Vy tady máte úplně jinou atmosféru, nálada lidí, muzika, to všechno bylo skvělý a jsem hrozně rád, že jsem se toho účastnil. Moc všem děkuju." 

 

Tonda Vrba a pan Jaroslav Balaštík, odborník mimo jiné na na zpracování potravin. Velký den Tondy, který dokázal udělat opravdu velkou akci. Osobně nevidím v koštu zelí nějaký smysl, ale před Tondovou schopností shromáždit tolik vzorků zelí a nalákat tolik lidí, klobouk dolů... A po této fotce se mi pokazil foťák a já místo točení a focení držel po hróóóóóóně dlouhé době v ruce vínko - rulandské šedé :)

 

Tady jsou některé postřehy od Tondy Vrby:

- „Nic zlého proti mému bydlišti a regionu Horňácka, ale rozhodl jsem se zelový košt pořádat podstatně ve větším rozsahu než byl domácí půdě. Záměr vyšel a je jen škoda, že ve většině domácností na Slovácku už zejí škopky prázdnotou. Příčinou byl pozdní termín konání. Mohlo se zde koštovat podstatně více „zelá". Očekával jsem kolem třístovky vzorků. Proto příští termín naplánuji na zimní měsíc. Po dobré spolupráci s MAS Horňácko-Ostrožsku, Městem Hluk uspořádám opět košt O najlepší zelé na Slovácku II. na stejném místě."

- "Konkrétně bych chtěl vyzvednout moji spolupráci s panem Davidem Hájkem, místostarostou Hluku. Ukázal, že je to muž na správném místě a má velké organizátorské schopnosti," nechal se slyšet Vrba, který už připravuje další velkou gurmánskou událost na 7. května v centru Horňácka ve Velké nad Veličkou košt O krála slováckéj klobásky.

 

A článek z MF DNES: