Článek pro pivaře: Od čtvrtka si můžete dát zeleno - červené pivo. A druhá novinka: Pivovar v UH. Brodě se už nejmenuje Janáček
Že by bylo možné pít zeleno - červené pivo? To se přiznám, že jsem nevěděl. A nevěděl jsem to do minulého týdne, kdy se mi v mailu objevila zpráva od mluvčí společnosti Pivovary Lobkowicz Báry Burešové, která psala, že od čtvrtka 5. dubna budou do konce Velikonoc takové pivo točit. Ten samí den jsem tedy vyrazil do nejbližšího pivovaru - tedy toho v Uherském Brodě - a podível se na to, jak se takové pivo čepuje. A také jsem ho ochutnal.
Na fotce se můžete podívat na obchodního ředitele Pivovaru Janáček v Uherském Brodě Tibora Nechalu, který byl mým průvodcem i výčepním. Jak sami vidíte, zeleno - červené pivo se dá načepovat, pokud jde o chuť, máte možnost ji od dnešního dne vyzkoušet. Podívejte se i do přiložených souborů tohoto článku, kde najdete o tomto pivě a velikonoční nabídce mnoho informací.
Jinak pan Nechala je zajímavý chlapík, v minulosti měl v Kunovicích hospody, poté vařil na obrovském letišti v Rusku a nakonec pracoval několik let pro Plzeňský Prazdroj. Nakonec přešel ke konkurenci, tedy ke společnosti, která se nyní přejmenovala na Pivovary Lobkowicz, a která vlastní i uherskobrodský pivovar.
Mezi zajímavosti určitě patří to, že pivovar v Uherském Brodě se snaží stále více profilovat jako regionální pivovar, čemuž odpovídá i to, že od 1. dubna se jmenuje tak trošku jinak. Místo názvu Janáček má název Uherský Brod.
Když nedávno byla v pivovaru tiskovka, jeho zástupci vysvětlovali, jak jim název Janáček komplikuje prodej piva, protože jméno zakladatele pivovaru naprosté většině lidí nic neříká. Uvidíme tedy, jestli s Brodem udělají větší "díru do světa", konkurenční boj mezi pivovary je obrovský, navíc lidé stále více kupují levné pivo v PET lahvích, což brodskému pivovaru nijak nevyhovuje.
O pivovarech by šlo psát velmi dlouho, děje se kolem nich stále něco nového, navíc i na internetu existují stránky, kde jsou opravdu detailní informace o pivu i pivovarech, zkuste se někdy podívat. No, a pokud jde o barevné pivo, napište třeba sem na web, jak vám chutnalo.
Po tomto pivním psaní o velikonocích dám sem na web brzy také psaní, které už bude vážnější a bude se týkat křesťanské podstaty svátků, které nás čekají.
RB
Tady je ještě článeček, který jsem psal o tomto pivě a pivovaře do MF DNES:
UHERSKÝ BROD Myslíte si, že by se dalo pít zelené, nebo dokonce červené pivo? A zkoušeli jste to někdy?
My jsme to zkusili včera, kdy uherskobrodský Pivovar Janáček oznámil, že na velikonoční Zelený čtvrtek začne po dobu Velikonoc nabízet v hospodách pivo právě v těchto barvách.
„Můžete mi věřit, že i takové pivo je výborné a správně hořké bez ohledu na to, jakou má barvu," tvrdil obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala, který se ujal role toho, kdo takto zvláštní pivo natočí.
A jak se vlastně čepuje?
Nejdříve musíte narazit bečku a může se začít. Ovšem pozor! „Ještě před samotným točením je důležité
sklenici opláchnout, a opláchnout ji studenou vodou. Pivo by se vždycky mělo točit do vlhké sklenice,"
vysvětloval a sklenice se začala plnit.
Jako první teklo z pípy zelené pivo, to proto, že jde o „čtrnáctku", která má větší hustotu, a tak
bude dole pěkně „sedět". Po ní roztáčí Nechala druhé pivo, tentokrát červené, desítku. Tady už je nutné
postupovat opatrně.
„Chce to určitou zručnost, aby se červená nedostala do zelené. Proto je třeba čepovat červené
pivo pozvolna z malé výšky a slabým proudem," komentoval svou snahu.
Výsledek? Pivo, které vymysleli v jihlavském pivovaru, je skutečně napůl zelené a napůl červené
a chutná stejně dobře jako klasické pivo.
A co vlastně toto pivo „obarvuje"? „To je naše tajemství, ale jsou to přírodní výtažky, žádná
chemie," dušovala se Barbora Burešová, mluvčí Pivovarů Lobkowicz, pod které Janáček patří.
Janáček? Ano, byť už jen do dnešní půlnoci. Od 1. dubna se totiž přejmenuje na Pivovar Uherský
Brod. To aby ještě více upozornil na to, kde je jeho domov.